Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският външен министър: Сирийската криза трябва да бъде решена с политически средства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Китай смята, че сирийската криза трябва да бъде решена с политически средства. Това обяви при посещението си в София китайският външен министър Ван ИТой постави икономически акцент на визитата си в България и обяви, че премиерът Бойко Борисов ще води българската правителствена делегация за предстоящата среща на върха между Китай и държавите от Централна и Източна Европа.

Китай вижда решението на сирийската криза в политически план и подкрепя мирното решение на проблема, заяви след срещата с българския си колега китайският външен министър Ван И. Така той не потвърди и не отрече публикациите в западни медии, че Пекин е изпратил свой самолетоносач на път за Сирия. Според  него със съдействието и помощта на международната общност и волята на ООН всички страни ще седнат да преговорят за окончателното разрешаване на сирийската криза, коментира още китайският външен министър и добави: 

Становището на Китай по въпроса със Сирия е в подкрепа на това държавите в кризата и всички действия, свързани с антитерористична дейност, да спазват международното право. Китай има своя инициатива в ключовите моменти и ще продължим нашите усилия по проблема.

Китай приветства всички усилия за намирането на политическото разрешаване на сирийската криза и счита, че най-накрая ООН ще бъде последният фактор за разрешаването на проблема, обяви Ван И по време на брифинга в Министерството на външните работи след срещата му с министър Даниел Митов.

По думите му стана ясно, че Китай винаги е участвал в международното антитерористично сътрудничество по свой начин. 

България възприема Китай като първостепенен партньор в Азия, каза българският външен министър Даниел Митов и коментира: 

Придаваме изключителна важност на това посещение, което свидетелства за взаимното желание на двете държави да работят за укрепване и надграждане на всестранното приятелство. Китай е първостепенен партньор на България в Азия. Желаем да разширим сферите на сътрудничество и да реализираме много конкретни и значими съвместни проекти и в контекста на стратегическото партньорство между ЕС и Китай. 

Посещението на китайския първи дипломат в България се осъществява в контекста на отбелязването на 66-годишнината от установяването на двустранните дипломатически отношения и тяхното безпроблемно развитие през този период. Това е и първо посещение на китайски външен министър в България след 2008 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44