Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Афганистанците не отговарят на изискванията за разпределение на бежанци в ЕС

Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Към момента афганистанците не отговарят на изискванията по новата схема за вътрешно разпределение на 160 000 бежанци по квоти в ЕС. Механизмът се прилага само към мигранти, идващи в Италия и Гърция от държави, за които делът на одобрените молби за убежище за целия Съюз е над 75%. Сега това са сирийците, еритрейците и иракчаните. 
Германският канцлер Ангела Меркел поиска повече яснота за критериите за даване на убежище:
Например в Гърция има все повече афганистанци. Въпросът е дали афганистанският бежанец има шансове да бъде признат като такъв. Към момента делът на одобрените молби за убежище от Афганистан е под 75%. А с тази страна нямаме действащо споразумение за връщане. Възниква въпросът – ако броят на афганистанските бежанци се увеличи, дали мога да ги върна обратно, или дали мога да ги разпределя в други страни от ЕС? Трябва да установим ясни правила за това.
Заради продължаващите военни действия с талибаните в някои райони на Афганистан преди седмица в Брюксел генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че се обсъжда съюзните войски да останат в страната по-дълго от предвиденото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44