Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкара с различен от Брюксел поглед към бежанската криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Анкара предупреди европейските си партньори, че фокусът им към решаването на бежанския проблем е погрешен. В турската столица външният министър на страната Феридун Синирлиоглу, цитиран от Ройтерс, подчерта, че съвместният план за действие с Европейския съюз все още е в работна фаза и не е финализиран.

Не отговаря на истината създаваното впечатление, че е постигната договорка Турция да задържа на своя територия бежанците в замяна на европейски фондове.

Анкара държи на друг подход - да се създаде зона за сигурност с цел бежанците да бъдат задържани в лагери на територията на техните собствени страни, уточни Синирлиоглу.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган иронизира европейските страни, че "не им пука" за Турция и за нейната молба за членство в ЕС, независимо от всичко, което страната му понася във връзка с бежанския проблем.

Ние сме приели 2,5 милиона бежанци и никого не го е грижа за това. Страните от ЕС не са искрени с нас, заяви Ердоган, цитиран от Би Би Си.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44