Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Търговище ще актуализират регистъра за състоянието на военните паметници в областта

Снимка: Радио Шумен

Нова актуализация на регистъра за състоянието на военните паметници започва в Търговищка област. В него ще бъдат вписани новопостроените след 2010 година паметници и паметни плочи.

Целта на проверката, разпоредена от Областната комисия за военните паметници, е експертите да преценят състоянието на паметниците в петте общини на областта и където е необходимо да бъдат извършени възстановителни работи, обясни директорът на Регионалния исторически музей Магдалена Жечева и сподели първите си впечатления от извършените проверки:

В село Голямо ново има един паметник в двора на църквата, който беше счупен. Децата от училището заедно със своя учител по история са се погрижили да вдигнат паметника и го закрепят. В добро състояние са паметниците, които в последните години бяха открити в Макариополско и Буховци. Добри грижи се положиха за паметника в село Надарево, който е много красив и представителен за този тип монументално изкуство. В двора на църквата в село Вардун има около 30 паметника, които бяха потънали в трева, бяха счупени и самата историческа памет беше позагубена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44