Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депото за отпадъци в село Сотиря ще бъде закрито до края на годината

Дейностите по закриването на сметището на Сливен в село Сотиря са в ход, като проектът е на стойност над  2 500 000 лева.

Община Сливен финансира със собствени средства първия етап от рекултивацията на депото в землището на селото, а вторият етап от закриването на сливенското сметище в местността Драките се осъществява по проект "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците" между общините Сливен, Ямбол, Нова Загора, Тунджа и Стралджа, финансиран по оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 година".

Целта на проекта е да бъдат закрити и рекултивирани четири депа за неопасни отпадъци в тези общини и да се изгради нова клетка на регионалното депо за депониране в село Хаджидимитрово на територията на община Тунджа.

Според представители на строителния надзор, сред които е инженер Красимир Лозенчев, закриването се извършва по модерен европейски модел и природата ще бъде възстановена.

Депото в село Сотире ще бъде закрито до края на годината, като основните дейности, които ще се изпълняват, ще завършат с биологична рекултивация на технически рекултивирания терен от 42 декара. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44