Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозиция на открито стана жертва на вандалски набези във Велико Търново

Унищожените табла от изложбата във Велико Търново
Снимка: Катя Чорова

Вандали са унищожили табла от изложба на открито във Велико Търново. Експозицията, която е разположена в центъра на града, е посветена на 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен срещу Византия и възобновяването на българската държава.

В петък през нощта неизвестни лица са накъсали информационните табла, които от Регионалния исторически музей (РИМ) и община Велико Търново се ангажираха да възстановят. За вандалския акт спрямо изложбата ще бъде подадена жалба в полицията. 

На 18-те информационни табели бяха представени резултатите от археологическите разкопки и етапите от реставрацията и консервацията на средновековната църква "Св.Димитър Солунски" във Велико Търново, в която на Димитровден през 1185 година е обявено въстанието.

Изложени бяха и оригиналните стенописи в храма, отворен като музей преди 30 години, както и документи, сред които и "Византийска хроника" от началото на 13 век, която разказва за въстанието на болярите Петър и Асен, в резултат на което е възобновена българската държава със столица Търновград.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44