Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Казанлък е образувала досъдебно производство за намерени образци на бюлетини

Снимка: Архив

278 образци на бюлетини са открити от полицията в кметството в село Габарево след подаден сигнал от секретаря на община Павел баня, като за тях районната прокуратура в Казанлък е образувала досъдебно производство. 

В община Павел баня научават за бюлетините от притеснена служителка на кметството в Габарево, която съобщила, че намерила запечатан бял плик. Когато го отворила, видяла купчината образци на бюлетини за предстоящите избори на 25 октомври.  Полицията е извършила оглед на място и иззела бюлетините. След това в присъствието на прокурор от Районната прокуратура в Казанлък са извършени разпити на множество свидетели.

За "Хоризонт“ Йорданка Енева, заместник-кмет на Павел баня заяви, че куриерът носел плика, на който отгоре пишело - "300 за Габарево", от което се  предполага, че подобни пратки сигурно са получени и в други села на общината, най-вероятно с цел да бъдат обучени избиратели без образователен или с нисък образователен ценз. Очевидно обаче куриерът сбъркал адреса и занесъл пакета вместо на кандидата на една политическа сила -  на досегашния кмет на селото.

Законодателството предвижда от 1 до 6 години лишаване от свобода за този, който отпечатва или разпространява незаконно бюлетини за гласуване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44