Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стотици миряни се стекоха в Граничкия манастир за празника Свети Лука

Снимка: http://kustendil.com

Стотици миряни и поклонници посетиха Граничкия манастир за празника Свети Лука, патрон на храма и манастирския комплекс. Архиреейският наместник на Кюстендил отец Генадий отслужи празничната литургия. 
Манастирът е основан през Х в. в подножието на планината Осогово,но многократно е разрушаван от поробителите и е възобновен през 1948 г. Обявен е за паметник на културата. 
Всяка година на 18 октомври се прави курбан. В този ден завършва и традиционният пленер "Св.Лука", в който участват живописци от цялата страна и чужбина. С дарения манастриската черква, хотелският комплекс , дворът се поддържат в добро състояние. Доскоро тук от десетилетия служеше игуменката сестра Агатия, която се спомина преди месец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44