Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В областната болница в Силистра се опасяват от недостиг на средства

Снимка: БГНЕС

На деня на Свети Йоан Рилски Чудотворец - професионалния празник на българските лекари, медиците от областната болница в Силистра са притеснени заради очаквания недостиг на средства за извънлимитните дейности в края на годината. 
На този етап силистренската болница няма неплатени средства по тези дейности, съобщи директорът на здравното заведение д-р Даниела Костадинова. Тя обаче очаква проблеми с финансирането в края на календарната година:
Защото си използвахме правото когато сме изработили повече от това, което ни е определено, да си теглим сумите от следващите месеци. Много притеснителни ще бъдат последните ни месеци, когато вече остава много малък бюджет. Има вече едно решение на Надзорния съвет, че няма да се плаща надлимитна дейност, че в никакъв случай няма да се актуализира бюджетът на касата, че трябва да се вместим в тези  параметри. В нашата болница всеки, който има нужда от медицинска помощ, е приеман и лекуван.
Сериозни притеснения има и относно реформата в спешната помощ:
Нашите спешни отделения са абсолютно недофинансирани, защото методиката за финансиране не отчита преминалите пациенти, а има една сложна формула с броя на населението, преминали пациенти преди години и нивото на спешното отделение, нашето е първо ниво, най-ниското, защото това се определя от броя на лекарите, които работят там.
От години желаещи да работят в спешната помощ няма. Така се стига до парадокса финансирането на спешното приемно отделение в Силистра да намалява, докато броят на пациентите расте.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44