Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партията на либералите е победител на 42-рите федерални избори в Канада

| обновено на 20.10.15 в 11:38


След три поредни правителства на консерваторите, големият победител на 42-рите федерални избори в Канада е Либералната партия, оглавявана от Джъстин Трюдо. Това сочат официалните предварителни резултати.

Либералната партия печели общо 184 места в долната камара на парламента, като за нея са гласували близо 7 милиона канадци или 39,5% от гласоподавателите. С този резултат синът на покойния бивш министър-председател Пиер Трюдо премина необходимата граница от 170 депутатски места за съставяне на правителство на мнозинството. Либералите получиха твърдата подкрепа на Атлантическите провинции, големи части от Квебек и успяха да съберат много от гласовете на Онтарио, двигател на канадската икономика.

Бивш учител по френски, 43-годишният Трюдо опроверга всички критики по негов адрес, че не е готов да управлява и е твърде млад. Това беше и посланието в речта му по случай победата:

Убеден съм, че политиката не трябва да е негативна и личностна, за да е успешна. Можеш да извикаш добрите ангели у хората и по този начин да спечелиш. Надявам се това да е вдъхновение за лекомислените хора, за да се стегнат и включат в обществения живот на страната.

Трюдо спечели с обещания да изчисти бюджетния дефицит от 10 милиарда долара за три години и да инвестира в инфрастуктурата на Канада, за да стимулира икономическото развитие на страната. Сред останалите му обещания са изтегляне на Канада от въздушните удари срещу "Ислямска държава", приемане на по-голям брой сирийски бежанци в Канада, подобряване на дипломатическите отношения с Иран и по-голям ангажимент за справяне с климатичните промени.

Досегашният премиер Стивън Харпър, който управлява страната близо 10 години и се надяваше на 4-ти мандат, призна загубата и обяви, че се оттегля от поста ръководител на консерваторите. По официални данни близо 32% от канадците са подкрепили неговата партия, която получава 99 места в парламента.

Третата парламентарно представена сила ще бъде Новата демократическа партия, която получава 44 места – повече от два пъти по-малко в сравнение с предишния парламент. Политическата формация претърпя най-голямото поражение на тези парламентарни избори.

Изборите се проведоха при висока избирателна активност. 68,5% от гласоподавателите упражниха правото си на глас, което е близо със 7 на сто повече в сравнение с предишните избори през 2011 година.

Пиер Елиът Трюдо беше петнайсетият премиер на Канада, който ръководи правителство в продължение на 15 години. Наричат го „бащата на съвременна Канада“, тъй като отваря страната към света и поставя началото на просперитета ѝ през 90-те години на миналия век.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44