Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правото в ерата на свръхтехнологиите 9: Безсмъртието

Д-р Стоян Ставру - преодоляването на смъртта би довело до промени в статуса на обезсмъртения

Дисквалифицирането на смъртта като биологическа необходимост безспорно би довело до съществени промени в юридическия статус на вече безсмъртния правен субект.

Това каза за предаването „Хоризонт до обед“ д-р Стоян Ставру, който изтъкна, че идеята за безсмъртието по някакъв начин е застъпена във всички религии.

Идеята, че смъртта е основна част на човешкото се използва като основен аргумент срещу трансхуманизма. Според трансхуманизма еволюцията не може и не трябва да бъде спирана, а тя неизбежно ще доведе до преодоляване на смъртта.  Ако приемем, че смъртта е неотменима част от смъртта на човека, еволюцията ще доведе до преодоляването на самия човек. Ерата на безсмъртието в този смисъл ще бъде ерата след човека.

Този грандиозен по своите мащаби еволюционен план среща едно противодействие от идеята за конкретната смърт като катализатор на смисъл в човешкия живот. – т. нар. наративно значение на смъртта. Смъртта на всеки отделен човек е краят на една лична история, само  с оглед на която бихме могли да осмислим живота на този човек.

Крионизацията, при която телата на пациентите се замразяват за време, когато науката ще може да излекува болестите им и да преодолее смъртта, и в момента се продава като обещание за лично възкресение, коментира Ставру. След присаждането на глава, според него, логични стъпки биха били  тази на мозък, а след това – само на информацията от него.

Интервю на Ирина Недева с д-р Стоян Ставру можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44