Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е сред 13-те членки на ЕС, изпълнили целите за намаляване на вредните емисии

Снимка: БГНЕС
Европейският съюз (ЕС) е на път да надхвърли целта си за намаляване на емисиите на парникови газове с 20% до 2020 г. Това сочи доклад на Европейската агенция за околна среда.

България е сред 13-те членки на ЕС, които са най-напред в изпълнението на всичките три национални цели по климата и енергетиката – намаляване вредните емисии, употреба на възобновяеми източници и енергийна ефективност, пише в доклада. По дял на възобновяемите източници страната ни дори преизпълнява поставените изисквания. 

Съвсем ясно докладът показва, че всички 28 държави покриват обвързващите цели за намаляване вредните емисии през 2013 и 2014 година, каза изпълнителният директор на Европейската агенция за околна среда Ханс Брюнинкс.

Само четири страни - членки, според прогнозата, няма да изпълнят целите до 2020-а и това са Белгия, Ирландия, Люксембург и Австрия. 

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете допълни:

Резултатите са недвусмислени и са добър сигнал преди климатичната конференция в Париж, където трябва да договорим глобално споразумение за промените в климата след по-малко от шест седмици.

Единственият сектор в икономиката на Европа, който продължава да увеличава с 19 на сто вредните си емисии за разглеждания период, е транспортът. Данните от доклада обаче не са повлияни от случая с манипулираните тестове за автомобилите на концерна "Фолксваген".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44