Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият канадски премиер потвърди обещанието си да сложи край на военната мисия срещу "Ислямска държава"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият премиер на Канада Джъстин Трюдо потвърди обещанието си да сложи край на военната мисия на страната срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Изявлението му идва часове след като Либералната партия спечели победа на общите избори, което слага край на продължилото десетилетие консервативно управление.

43-годишният Трюдо каза, че е говорил с американския президент Барак Обама, за да заяви ясно плановете си за изтегляне на Канада от мисията на въздушни удари. Страната обаче ще продължи да предоставя хуманитарна помощ и обучение.

Говорихме за трайното обвързване на Канада, като силен член на коалицията срещу ИД, и съм решен да продължим да участваме по отговорен начин, тъй като Канада играе важна роля в борбата срещу ИД. Той обаче разбира ангажимента, който съм поел, за прекратяване на бойната мисия, каза Трюдо.
 
Канадски изтребители CF-18 са разположени в региона до март 2016 година, но Трюдо не даде график за изтеглянето.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44