Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Едва 86 бежанци са преместени от Италия в други държави

Девет страни са заявили готовност бързо да приемат 854 лица от Италия и Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Само 86 бежанци досега са били преместени от Италия в други държави от ЕС по новата квотна система, съобщи ЕК. От Гърция разпределянето на хората със самолети още не е започнало. Преди месец правителствата на ЕС се ангажираха да приемат общо 160 000 души от двете средиземноморски държави.

Само 2 самолета от Италия са превозили 38 бежанци към Швеция и 48 до Финландия. Останалите 20 страни-членки, сред които и България, все още не бързат с приема на хора, стана ясно от говорителя на ЕК Наташа Берто.

Досега 9 страни ни уведомиха, че са готови бързо да приемат 854 лица от Италия и Гърция.

Общо 39 600 са бежанците в Италия, които първоначално трябва да бъдат прехвърлени на други места в Европа. Експерти на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO), ФРОНТЕКС и Европол все още работят по организицята на т.нар. "горещи точки“ в Гърция и от там презаселването на 66 400 бежанци още не е започнало.

В отговор на критиките, че скоростта на квотното разпределение е много по-бавна от тази, с която хиляди нови мигранти прекосяват границите, говорителят Маргаритис Схинас каза:

Не може на веднъж да се преместят 160 000 души за няколко седмици. Работим на всички фронтове, нашите хора живеят по горите, прекосяват реки и хранят бежанци. При всеки един процес началото е най-трудно.

Задължителните квоти вече са част от европейското право и Комисията може да започне наказателни процедури срещу държавите, които се бавят с изпълнението им. Схинас обаче не уточни какъв е срокът.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44