Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дървата за огрев са на привършване в пунктовете в Дупница и в Кюстендил

Снимка: БГНЕС

Свършват дървата за огрев в пунктовете в Дупница и в Кюстендил. Жителите на Дупница са принудени да купуват твърдото гориво в областния център, където все още има органичени количества, съобщиха местни фирми за дърводобив. В Дупница кризата с дървата е от близо два месеца, казаха търговци.

С транспортните разходи, при разстояние в едната посока от 40 км, дървата за огрев се оскъпяват, но клиентите от Дупница нямат избор, защото рискуват да останат без дърва за наближаващата зима. В Кюстендил, заради обилните дъждове, през последните дни не могат да се свалят нарязани през лятото кубици дърва от Осоговския балкан и на други места, поясниха търговци.

Цената им е между 65 и 75 лв. за кубик. Следващата седмица обаче се очаква поскъпване с около 5 лева за кубик заради влязла в сила нормативна промяна за търговия с дърва и тяхната плътност, поясниха от Сдружението на дърводобивни фирми в Югозапада.

Снабдяването с дървесина за огрев в страната за започналия вече отоплителен сезон е затруднено, защото търговците задържат пратките, за да предизвикат дефицит и поскъпване, коментираха преди дни експерти в различни предавания на "Хоризонт".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44