Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български и гръцки духовници отслужиха Тържествената света литургия за освобождението на Разлог от турско робство

Неврокопския митрополит Серафим.
Снимка: Кети Тренчева

Град Мехомия, днешен Разлог, е  последното селище в Пиринска Македония, усетило вкусът на свободата. Преди да напуснат околийския център, османските тирани опожаряват голяма част от къщите, както и плячкосват и горят архиви. Но дори това не помрачава щастието на  свободните българи от Разлог.

Стотици миряни и десетки гости от Солун присъстваха на Тържествената света литургия , която отслужиха български и гръцки духовници в катедралния храм "Свето Благовещение", начело с Неврокопския митрополит Серафим. 

От всички измерения на свободата в тази историческа дата едно свети с особена сила, поясни владиката:

Най-силният израз на свободата, която сме получили преди 103 години – Освобождението от турско робство е свободата, която имаме като православни християни. Това е най-ценното, което имаме от тази свобода и всъщност заради тази вяра ние сме получили отново тази свобода, защото именно тази вяра  ни е съхранила и като народ, и ни е възродила като държава.

Пред паметника на Васил Левски и всички паметни знаци в Разлог бяха поднесени венци и цвета.

Празникът на града ще продължи тази вечер с концерт на самодейните ансамбли и групи от общината.

   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44