Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в чужбина гласуват за референдума

Снимка: БГНЕС
Референдумът в Германия преминава изненадващо с доста ниска активност. До този час в трите секции в Берлин са гласували 430 души. За сравнение, на предишните избори до този момент бяха гласували 1550 души. Едва ли процентът ще надскочи 20. Това поне е посочено досега в прогнозните резултати, иначе Германия гласуваше в 21 изборни секции в 17 града.

В Париж участието в референдума е видимо слабо въпреки наличието на три избирателни секции в Българското посолство. За цяла Франция секциите са 12 – българите могат да гласуват в повечето от най-големите френски градове. Започналата есенна ваканция обяснява донякъде отсъствието. В Париж някои гласували признаваха, че са научили много късно за допитването. Вотът протича при добра организация, няма данни за нарушения.

Вотът на българските граждани в Гърция тече нормално без нарушения на закона. В  следобедни часове се забелязва видимо увеличение на активността. В Гърция са отворени 18 секции, като мястото им е съобразено с желанието на избирателите. В Атина секциите са пет, а на остров Крит четирите секции са в централни райони, където се намират по-голeми групи българи.

Гласуват и на островите Родос и Кос.
Процедурата по гласуване е бърза, като включва и задължително попълване на декларация, че лицето не е гласувало в друга секция.
Много млади хора участват в референдума, като сред тях има и студенти, които за първи път упражняват правото си на вот.

Българските гласоподаватели, живеещи в Турция, гласуват за националния референдум днес в 7 избирателни секции, които са разкрити в градовете Анкара, Истанбул, Бурса и Одрин. Сравнително ниска е избирателната активност Истанбул, повече гласоподаватели се се явили в град Бурса. Гласуването протича нормално, в рамките на изборния ден не са регистрирани нередности и проблеми по отношение на вота. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44