Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данни за избирателната активност до 17.00 часа от кореспондентите на БНР

| обновено на 25.10.15 в 18:51
Снимка: БГНЕС

Получените данни от кореспондентите на БНР в страната от Общинските избирателни комисии до 17.00 часа за избирателната активност в местните избори и Националния референдум са следните:

В Пловдив за кметове на шестте района и общински съветници са гласували 33,70 на сто от имащите право на глас. За национален референдум гласувалите са 29,95%. Традиционно най-много са отишлите до урните в район" Централен", а най-малко в "Източен", където се намира и многоетническият квартал "Столипиново". 

В община Велико Търново избирателната активност за местния вот е 37.89%. Активността за националния референдум е с близо 6% по-ниска. ОИК е проверила 9 жалби. За основателна е преценена жалба, касаеща кметския наместник в село Велчево, който неправомерно е влизал в изборното помещение като придружител на двама възрастни.

Средната избирателна активност за местния вот в Търговищка област надхвърли 48%. Най-много са гласувалите в община Антоново, над 60% от имащите право на глас, следват общините – Опака с 58%, Омуртаг – с 55%, Търговище с 45% и Попово с 43%.

В Силистренските общини Алфатар и Ситово активността достигна 65%. В общините Главиница, Дулово и Кайнарджа до урните са отишли около 58% от избирателите, в Тутракан – 52%.  Най-ниска е избирателната активност в община Силистра – 44%. Най-активни в националния референдум до 17 часа са били жителите на Алфатар – над 41 на сто, в община Силистра по въпроса са се произнесли 38 на сто от гражданите, а в Тутракан – 29%. Най-слаб е интересът към референдума в община Дулово – едва 15 на сто от гражданите са дали своя глас. 5 сигнала за жалби са постъпили в ОИК в Силистра, част от тях са изпратени и до прокуратурата.

В община Хасково  е отчетена 44.36% избирателна активност във вота за местна власт. За референдума активността е 29.57%

В Смолянско избирателната активност е 56.13% на вота за съветници и кметове, а 40.91% – за националния референдум. Най-голям процент на гласували е отчетен в община Борино 71.80%. На следващо място се нарежда община Неделино, където процентът е 71.22% от имащите право на глас. От всичките 10 общини най-ниска е избирателната активност в община Смолян – 46.63, а за националното допитване са гласували 42.75 на сто.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44