Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласуването в Канада за референдума продължава

Избирателната секция в Брамптън е в българската източноправославна църква „Св. Димитър“
Снимка: Биляна Николова

При добра организация и в този час продължава изборният ден в Канада. Българските граждани гласуват в референдума в 7 секции – четири, които се следят пряко от Генералното консулство в Торонто, и три – от посолството ни в Отава.

Изборният ден започна в 6:00 часа сутринта местно или 12:00 часа българско време.

В секцията в посолството ни в Отава към 15:00 ч. местно време са упражнили правото си на глас над 50 души, съобщи за „Хоризонт“ посланик Николай Милков. В двете секции в Монреал броят на гласувалите до ранния следобед е съответно около 140 и 70 души. Няма регистрирани оплаквания и инциденти в нито една от секциите, допълни още посланикът.

Сравнително ниска е избирателната активност в секцията в Генералното консулство на България в Торонто, където традиционно гласуват мнозинството от българите. До 15:00 часа местно време там са гласували около 110 души, което е по-малко в сравнение с парламентарни избори, коментира пред БНР консулът Емил Миланов.

В секцията в Брамптън към същия час са гласували около 90 души. Съответно близо 80 и 40 гласоподаватели са упражнили правото си на глас в секциите в Калгари и Ванкувър.

Избирателните секции затварят в 19:00 часа местно време, когато очакваме актуална информация за окончателния брой на гласувалите българи в Канада. Предвид вече изнесените резултати от референдума в България, едва ли обаче можем да очакваме сериозно повишаване на избирателната активност.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44