Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска избирателна активност в САЩ за референдума

Снимка: Младен Петков
Въпреки очаквания голям интерес референдумът за дистанционното гласуване премина при сравнително ниска активност в Съединените щати. Пред Българското национално радио избиратели посочиха недостатъчно ефективната информационна кампания, докато посланикът ни Елена Поптодорова увери, че тя и колегите ѝ от мисиите в САЩ са положили изключителни усилия.

Във Вашингтон гласуването протече спокойно и при ниска активност. От общо 123 гласували, 118 са гласували със "за", а 5 с "не". Някои избиратели, като Бойка Попова, коментираха слабия интерес с информационната кампания:

Малко се говореше за това събитие. Според мен нямаше достатъчно реклама. Това беше малко, като разяснителната кампания беше малко. 

В същото време посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова отрече кампанията за референдума да е била по-различна от тези за други видове гласуване, когато е имало много повече избиратели:
За този референдум ние сме положили много повече усилия, дори отколкото за обичайните избори, именно защото е нов начин на упражняване на вот, с нова цел и в интерес на истината с недокрай изяснен подход към него.
По мнение на част от гласувалите причина за малката активност може да бъде и липсата на заинтересованост. 
Според досегашната практика на ЦИК тепърва предстоят анализ, изводи и препоръки, с цел отстраняване на слабостите и поощряване на добрите практики.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44