Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Търново отбелязват 830 години от въстанието на Асен и Петър

Във Велико Търново честването на днешния църковен празник, посветен на Свети Димитър ще премине под знака на навършилите се 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен срещу византийското владичество и възобновяването на българската държава.

На празничната литургия в църквата "Успение Богородично" ще бъде осветена хоругва с образа на Свети Димитър.Тя ще води шествието до средновековния храм "Свети Димитър Солунски", в който на Димитровден през 1185-та година е обявено въстанието на болярите Петър и Асен, довело до възобновяване на българската държава със столица Търновград. В църквата- музей ще бъде отслужен благодарствен молебен , ще бъде раздаден курбан за здраве, осигурен от местната стротелна камара. Ще има и концерт.

Днес започва Международна научна конференция на тема "Царевград Търнов. Второто българско царство и средновековния свят". Освен
на 830 години от болярското въстание, тя е посветена и на 780 години от възобновяването на Българската патриаршия. Тридневният форум, в който ще участват
80 учени от десет държави, ще се проведе под патронажа на  Българския патриарх Неофит.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44