Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавите с извънредни разходи за бежанците ще имат отстъпки от правилата за бюджетна дисциплина на ЕС

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Ще има специални отстъпки от правилата за бюджетна дисциплина на ЕС за държавите, които правят извънредни разходи за бежанците, стана ясно от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Още на 15-ти октомври това е било съобщено на правителствата, потвърди Юнкер пред депутатите от Европарламента в Страсбург.

Европейският бюджет е ограничен и за това всички финансови ресурси на държавите трябва да се включат в усилията за решаване на бежанската криза, обясни председателят на Комисията. Извънредната ситуация изисква извънредно финансиране, посочи Юнкер и затова Брюксел ще се отнася по-гъвкаво към бюджетната дисциплина на онези държави, които отделят допълнително пари за бежанците:

Ако дадена страна полага извънредни усилия,  тя трябва да бъде третирана съгласно новите гъвкави правила. Но ако други страни не са доказали, че миграционната политика се е отразила на бюджетните им разходи, те няма да получат същото отношение. Който иска по-гъвкаво тълкуване на Пакта за стабилност, първо трябва да прояви чувство на отговорност.

Пактът за стабилност и растеж  е набор от правила, които задължават правителствата да спазват лимити при харченето на държавни средства и взимането на външни заеми. Еврокомисията е длъжна да наложи финансови глоби, на държавите с бюджетен дефицит над 3% от БВП и публичен дълг над 60 на сто. С идването си обаче Комисията "Юнкер" прие нови процедури за гъвкавост, които позволяват отсрочка за изпълнението на правилата при определени обстоятелства.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44