Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕП блокира правото на правителствата да забраняват едностранно продажбата на ГМО култури

| обновено на 28.10.15 в 16:16
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавите в ЕС няма да могат едностранно да забраняват вноса на генномодифицирани храни и фуражи, които вече са одобрени от Брюксел. Предложението беше отхвърлено с 577 гласа от Европейския парламент и водещите парламентарни групи. Така остава старият режим да одобрение, който изисква квалифицирано мнозинство сред 28-те държави за всяко едно искане. Досега той блокираше поради разногласия сред правителствата и крайните решения оставаха в ръцете на Еврокомисията. Депутатите препоръчаха тя да преработи предложението си, което в този си вид нарушава правилата на свободния пазар и би предизвикало незаконни гранични проверки на вноса между страните-членки. Според докладчика Джовани Ла Виа от най-голямата група на ЕНП, вотът изпраща силен политически сигнал:

Вярвам, че това предложение щеше да се отрази негативно върху животновъдството в ЕС, което силно зависи от протеинови запаси с ГМО. Щеше да има и косвен негативен ефект върху вноса от чужбина. Имаме опасения, че дори юридически идеята не може да се приложи на практика, защото в ЕС няма граничен контрол.

58 вида ГМО имат разрешения за продажба като храна или фураж в ЕС, а още 58 очакват решение. От своя страна Еврокомисията твърди, че изключенията за внос на някои видове стоки са позволени от договорите на Съюза и те не нарушават целостта на вътрешния пазар. Остава в сила обаче мораториумът, който държави като България, налагат за отглеждането на ГМО култури.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44