Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блогърът Раиф Бадауи е тазгодишният носител на наградата “Сахаров“ за защита на човешките права

Съпругата на Раиф Бадауи на демонстрация пред посолството на Саудитска Арабия във Виена.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Блогърът от Саудитска Арабия Раиф Бадауи е носителят на тазгодишната награда "Сахаров" за защита на човешките права. Бадауи е автор на страницата “Свободни саудитски либерали“.

Бадауи е арестуван през 2012 година и осъден на 10 години затвор, както и на 1 000 удара с камшик и сериозна глоба, за обида на ислямските ценности чрез публикации на сайта си. През януари тази година блогърът получи първите 50 удара с камшик, а изпълнението на останалата част беше отложено след международни протести.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви приза и допълни:

Той е герой в нашия съвременен интернет свят, който се бори за свобода на словото и демокрацията. Той е подложен на истински изтезания. Днес поисках от Краля на Саудитска Арабия да освободи незабавно г-н Бадауи, за да дойде лично през декември и да получи наградата тук, в Европейския парламент.

Другите номинирани финалисти, избрани от лидерите на парламентарните групи на евродепутатите, бяха убитият политик Борис Немцов и опозиционните сили във Венецуела.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44