Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата отпусна 1 000 000 лв. за възстановяване на последиците от свлачищeто в с. Сипей

Снимка: БГНЕС

Общината в Кърджали получи от държавата 1 милион лева за възстановяване на последиците от едно от най-големите свлачища у нас. То се намира в село Сипей и вече разруши шест къщи. Свлачището се активизира в края на миналата година и за няколко месеца обхвана цялото село.

В Сипей още личи къде свлачището е било най-активно. За да не тръгне отново земята, трябва веднага да започне укрепване. Според избрания за четвърти мандат кмет на Кърджали Хасан Азис, отпуснатите пари ще стигнат само за:

За дренаж в двата най-засегнати района на населеното място, укрепването на дренажа, с това ще приключим с тези 1 000 000 лева, но те ще бъдат крайно недостатъчни, за да бъде обхванат целият този район в селото.

Девет месеца продължиха преписките за Сипей между централната и местната власт. Сега опасенията са, че ще се работи в началото на дъждовния сезон.

Много се закъсня с решението за отпускането на средствата за възстановяването на свлачищния район. Най-удобното време е през летния сезон, тогава, когато е сухо времето. Не знам каква ще бъде ефективността през есенно-зимния сезон. Въпреки усложнената обстановка ще се работи.

Общината е готова да изпрати машините в Сипей, но очаква от Министерството на регионалното развитие предварителното разрешение за строеж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44