Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 70% от членовете на СИК в община Петрич са били сменени в деня преди вота

Над 70% от членовете на секционните избирателни комисии в община Петрич са били сменени в деня преди вота, като процесът е продължил и на 25 октомври. Това е довело до масова некомпетентност в работата им, особено при обработка на бюлетините и попълване на протоколите. Това заяви председателят на ОИК Антоанета Янчева, по повод искането на няколко политически партии за касиране на изборите за общински съветници.

Близо 6000 са недействителните бюлетини в община Петрич от местния вот на 25 октомври. Това е около 13% от реално гласувалите. Най-масовите грешки в секциите са правени при обработката на бюлетините, като в графа "получени“ е записван общият им брой и за трите вота. Зачеркванията и поправките по протоколите са били масова практика, като липсват изискуемите подписи на членове на СИК. Масово не са отчитани преференциите за общински съветници, както от секционните комисии, така и от "Информационно обслужване". Това обаче не е повлияло на обективността в квотата за политическите субекти, категорична е Янчева. До момента в Общинската избирателна комисия не е постъпила жалба с искане за касиране на резултатите и обявения състав на местния парламент.

В четвъртък, на нарочна пресконференция, 5 партии заявиха, че ще поискат това.

На балотаж в неделя петричани ще избират кмет на общината, както и кметове на 17 села




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44