Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Британският вестник "Гардиън" припомня многократните обещания на Барак Обама да не въвлича Съединените щати в сухопътна операция в Сирия. Изданието определя решението за изпращане на специални части в страната и отказа на Белия дом до уточни времева рамка за техните операции като признание за необходимостта от дългосрочно военно присъствие на терен и пореден удар по наследството от близкоизточната политика на американския президент. Белият дом настоява, че новият план се различава съществено от нашествието в Ирак от 2003 г. Базирането на специалните части в Сирия обаче "само увеличава риска от въвличане на САЩ в битка не само с "Ислямска държава“, но и със сирийското правителство и дори с руските и иранските сили, действащи в страната“, пише "Гардиън“.

Германският вестник "Ди Велт" коментира нарастващото разцепление между управляващите партии в Германия и по-точно, между Християндемократическия и Християнсоциалния съюз, по миграционната политика на правителството. По-рано тази седмица лидерът на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер даде няколко дни на федералния канцлер Ангела Меркел, за да обяви ефективни мерки за ограничаване на притока на имигранти, който засяга преди всичко Бавария. Дали днешната среща между двамата ще произведе някаква промяна в политиката на Берлин не е ясно, посочва "Ди Велт" и отбелязва, че в Мюнхен не опровергават слуховете за напускане на управляващата коалиция от баварските консерватори. Вестникът публикува и интервю със заместник-председателя на ХДС - Армин Лашет, който уверява, че разногласия за необходимостта от ограничаване на броя на имигрантите няма и че на тази цел са подчинени всички действия на Меркел от последните седмици.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44