Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕДМИЦА 44


Четиридесет и четвъртата седмица на годината отминава, но определено има с какво да се запомни.

Тя започна емоционално с края на изборната неделя, оцветена с еуфорията на спечелилите и покрусата на загубилите битката за кметските места. Нещо, което си е нормално. Виж, ненормалното дойде няколко часа по-късно, когато над  5 000 изборджии – членове на секционни комисии бяха буквлно затворени в получилата вече прозвището Концлагер Армеец иначе симпатична спортна зала.

Е, висенето с часове посред нощ на хора с чували, пълни с бюлетини, не е непознато в най-новата история на демократична България. Но поне досега не имало припаднали и спонтанно абортирали в безумния хаос, проточил се две денонощия…

Институциите започнаха да си прехвърлят вината една на друга, а депутати нарочиха за жертвен козел изборния кодекс, като че ли те не са имали пръст в изработването му. А стигне ли се до колективната отговорност, става прозрачно ясно, че виновни няма да бъдат открити.

Това смятат и 119 от заложниците, подали оплакване в прокуратурата за незаконно задържане. Нищо чудно да стигнат и до съда в Страсбург, който редовно осъжда държавата ни.

Но това е най-малкият дерт. Сега тепърва започват искания за ново преброяване на бюлетините, както и за касирането на изборите в редица места и по различни причини. Поне в Бургас някои от тях комай са основателни. Кандидат за съветник се чудеше, как при гласували в секцията му цели четиринадесет негови роднини, в протокола нямало и един-единствен глас за него.

Да, с роднините, ще кажете, положението винаги е малко по-така, особено ако в семейната история се говори за някакви стари дългове или имоти с неизяснена собственост, но все пак кръвта вода не става.

Хайде, въпросният случай може да бъде приет като единичен. Но какво да кажем за неотбелязаните или манипулираните в протоколите преференции, странно защо само при кандидатите на така наречените малки партии.

Според врял и патил изборджия въпросните политически субекти сами са си виновни и по-точно тяхното скъперничество. Заради което не са си цанили наблюдатели и застъпници, които като едни зорки орли да бдят за партийната правда и чест.

Но независимо от това, дори и най-малката манипулация на изборните книжа си е криминално престъпление срещу – както казва законът - политическите права на гражданите…

Ама сакън, да не си помислите, че евентуално виновните длъжностни лица вече пишат признания в спа-хотелите на държавното обвинение!

Не, уважаеми, няма такова нещо. Защото прокуратурата е заета със сюжета Волен Сидеров, който влязал в театралния университет, пък после някакъв притежател на клуб по бойни изкуства май го  цапардосал.

На всичко отгоре човекът имал хронична амнезия…

Важното е, че вниманието на публиката е насочено към простотиите на един хулиганстващ имунизиран, вместо към изборните несгоди и евентуални фалшификации.

Още по-добър в тази насока  пък бе пъкленият план за ликвидацията – май седма поред – на секретния агент на разузнаването, впоследствие на ДАНС и преподавател в УНСС Алексей Петров, който през 2010 г. бе задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване.

Цели три дни вече се обсъжда защо два изстрела от гранатомет не са успели да изпратят Петров в по-добрия свят. Говорим за гранатомети, чиито кумулативни заряди минават през танкова броня като горещ нож през бучка масло…

В крайна сметка има две версии – или атентаторите са възпитаници на помощното училище във Вършец, или цялата сценка е режисирана в стил Белоглавия вожд. Иначе самият Петров заяви, че било грешка. Каквото и да означава това.

Но пък със сигурност няма грешка, че на бежанското присъствие у нас май му се вижда края. Бежанците в Гърция и Италия отказват да се местят в София, а центровете в България постепенно се изпразват, тъй като  мигрантите масово бягат към Западна Европа…

Но добрите новини през седмицата не спряха дотук. Морето ни вече ще бъде 100 процента чисто, зарадва ни премиерът Борисов, прерязвайки лентичката на пречиствателната станция в Равда. Депутатите ни спечелиха аплодисменти с предложението си за 3000  лева глоба и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца за движение в насрещното по магистрали и скоростни пътища. Просветното министерство не закъсня да ощастливи гимназистите и предложи драстично орязване на часовете по математика, информатика, география, чужд език и прочие за учениците в 11 и 12 клас.

А в Бургас отсякоха сто дървета, но обещаха на тяхно място да засадят сто и четиридесет. Следващата седмица може да има и още. Прочие, ще видим.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46