Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Подготвяме закон за социалната икономика

Снимка: БГНЕС
Закон за социалната икономика подготвя Министерството на труда и социалната политика, обяви във Видин вицепремиерът Ивайло Калфин. Заедно с представители на структури към социалното министерство и Областния кооперативен съюз той обсъди мерки за преодоляване на безработицата и привличане на инвестиции в един от най-бедните региони в Европа, с най-застаряващо население в България.

Според министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин е нужна помощ от държавата, за да не стане обезлюдяването на региона причина за отлив на инвеститори:

Това, което е много опасно, е, обезлюдяването на Видин да не доведе до една такава степен, в която инвеститорите няма да идват заради липса на кадри. Да се завъртим в един затворен кръг,  в който, понеже няма инвеститори и няма икономика, хората бягат, а пък работодателите не идват, защото няма подготвени кадри.

На възрастните и хората с увреждания ще помогне подготвяният законопроект за социална икономика. За разлика от други европейски държави в България няма дефиниция на това понятие, отбеляза вицепремиерът:

По принцип, като идея, това са предприятия, дейности, в които печалбата не се разпределя, а се инвестира, така че да достигне до хора, които са по-застрашени -  възрастни хора, самотни, хора с увреждания.

Министър Калфин призова да продължи програмата с доставка на храни в малките, отдалечени селища, която досега е изпълнявана от Централния кооперативен съюз. Дейността е субсидирана от държавата и за нея са заложени средства в бюджета, но не са отпуснати. Ако не се възобнови, много селища ще останат без стоки от първа необходимост, отбеляза вицепремиерът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44