Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалби за изборни нарушения в съдилищата в Търново, Варна и Пловдив и в ОИК - Благоевград

| обновено на 03.11.15 в 17:44

В Административния съд във Велико Търново са насрочени две дела по жалби за нарушения на първия тур на местните избори. На 5 ноември ще бъде разгледано искането на "Движение 21" за касиране на изборите за общински съветници в Горна Оряховица заради подозрения за неточно отчитане на гласовете. Същото искат ДПС и Българският демократичен център. 

Ден по-късно съдът ще гледа жалба на кандидата за общински кмет и съветник във Велико Търново Румен Димитров от коалиция "Нашият град".

Той също не беше избран и иска касиране на вота с мотива, че има подправени секционни протоколи, а на един кандидат за съветник ОИК е отказала регистрация, въпреки решение на Върховния административен съд, той да бъде вписан.

Седем жалби с искания за обжалване на решения на ОИК - Варна са внесени в Административния съд в града досега. Две дела са насрочени за 6-ти ноември по жалби за касиране на изборите в село Стефан Караджа и в село Невша, по три - на кандидати за общински съветници във Варна - е даден срок за представяне на доказателства, а още две предстои да бъдат насрочени.

Постъпили са и жалби за касиране на изборите за кмет и общински съветници във Варна от бившия кмет на Варна Кирил Йорданов, както и съвместна жалба по същия повод от коалиция "Живот за Варна" на Данаил Папазов, от инициативния комитет на проф. Анелия Клисарова и от кандидата за общински съветник на коалиция "Реформатори и патриоти" Николай Недков.

Като мотив за искането са посочени съществени нарушения в организирането и провеждането на изборите, както и при отчитането на резултатите.

В Пловдивския административния съд са постъпили 33 жалби за оспорване на местните избори в града . Председателят на съда  Георги Петров заяви, че  всяка от тях ще бъде разгледана по същество в седемдневен срок, а след това съдът ще се произнесе след още две седмици.  По-рано днес  от Патриоттичния фронт заявиха , че настояват за касиране на изборите в града заради множество нарушения.

И в Благоевград има искания за касиране на вота. Две  жалби бяха внесени днес в ОИК.  Под жалбата, оспорваща избора на Атанас Камбитов за кмет на общината са се разписали местните лидери на  БСП, Атака, НФСБ, Зелената партия и  местното сдружение ЕКИП, чийто лидер също беше кандидат за поста. Малко след това в ОИК беше входирана втора жалба, която иска касиране на резултатите от изборите за общински съветници. Тя е подписана от 10 политически партии в областния център.  Като основен мотив  и в двете жалби са посочени множество нарушения в изборния ден и в протоколите  на СИК.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44