Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валери Борисов: Два милиарда компютъра са се опитвали да влязат в сайта на ЦИК тази неделя

Още в неделя България е помолила центъра за киберсигурност на САЩ за съдействие за справяне с масираните хакерски атаки от последните 10 дни.

Над 2 милиарда заявки в рамките на 24 часа са направени към един от големите институционални сайтове около втория тур на изборите за местна власт в България, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Валери Борисов. По думите му, на 1-ви ноември натискът от атаките към сайта на ЦИК не е бил толкова видим за потребителите благодарение на усилията на експертите от "Информационно обслужване" и Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи".

Все още няма резултат от разследването. Ясно е само, че атаките са били насочени само към институции и идват от компютри в Азия, Европа и Африка. Валери Борисов е категоричен, че в деня на балотажа атаката е била много по-масирана.

Първата неделя, в която ни атакуваха, беше тренировка за това, което ни се случи тази неделя. Ако два милиарда компютъра по едно и също време се опитват да влязат в най-актуалния сайт - този на ЦИК, дали има друг сайт в света, който би понесъл два милиарда опита в един и същи момент.

Не е имало момент, в който да са били застрашени информационни бази с данни на държавата, уточни Валери Борисов, според когото хакерската атака целяла е уронване имиджа на държавните институции. .

Нашите компетентни органи знаят как и могат да се борят с такъв тип престъпления.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44