Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция започва да праща бежанци към останалите страни в ЕС в сряда

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От утре Гърция започва да праща бежанци към останалите страни в ЕС по договорената квотна система. Досега механизмът  действаше само в Италия, откъдето 86 души заминаха в Швеция и Финландия.

Първите 30 бежанци ще бъдат изпратени в сряда на летището в Атина лично от еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос и гръцкия премиер Алексис Ципрас. Групата от предимно сирийци и иракчани ще бъде приета от Люксембург, чиято квота е от 750 места от общо 160 хиляди бежанци от Италия и Гърция, които трябва да бъдат разселени в различните държави от ЕС.

66 400 чужденци в Гърция трябва да бъдат преместени другаде в Европа в рамките на следващата година. Брюксел активно работеше за да накара гръцките власти по-бързо да регистрират кандидат-бежанците пристигащи на островите от Турция и съответно да им бъде предложено настаняване по новата квотна систева на съюза.

Единствената действаща „гореща точка“ за момента е в района на остров Лесбос, където работят експертите на комисията и останалите европейски агенции, уточни говорителят Мина Андреева.

От Гърция се очаква да разкрие още 4 центъра за регистрация - т.нар. „горещи точки“, където ще се провеждат интервюта с кандидатите за убежище и ще се отделят бежанците от икономическите мигранти. На събитието утре ще присъстват още председателят на Европейския парламент Мартин Шулц и външният министър на Люксембург Жан Аселборн.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44