Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК представя есенната си икономическа прогноза

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще представи есенната си прогноза за състоянието на икономиката през следващата година. 

Икономическите прогнози на Еврокомисията представляват анализи на състоянието на стопанството в отделните страни-членки, като измерват ръста на брутния вътрешен продукт, инфлацията и безработицата.

Докладите, които се публикуват 3 пъти годишно, служат като основа на европейския регулатор за различни процедури за икономически надзор.

Например Еврокомисията може да започне процедура и да глоби всяка страна от ЕС, ако правителството надвиши лимита от 3% дефицит в държавния си бюджет или започне да увеличава дълговете на страната над 60% от БВП. Освен финансова санкция по-бедните страни рискуват и временно спиране на еврофондовете, докато не коригират разходите от хазната си.

За държавите, ползващи общата валута евро, са предвидени и още един вид глоби – ако не успеят да вземат мерки при сериозни макроикономически дисбаланси, които застрашават стабилността на цялата еврозона.

В предишната си пролетна прогноза Комисията прогнозира слаб растеж на българската икономика с 1,3 на сто през 2016 г. поради страха на частните инвеститори да поемат рискови кредити след фалита на КТБ. Институцията същевременно смята, че делът на регистрираните безработни у нас ще падне под 10-те процента, но поради негативна причина – намаляването на работната ръка. Есенната прогноза ще представи по обяд комисарят по икономическите въпроси Пиер Москвиси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44