Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоволни полицаи от цялата страна отново излязоха на протести

| обновено на 05.11.15 в 15:23
Протест на полицаи
Снимка: БГНЕС

И днес в няколко града на страната полицаи излязоха на протест още в обедните часове. Вечерни шествия са планирани в редица градове в страната.

В Благоевград около 120 служители на МВР протестираха пред областната дирекция в града. Подкрепиха ги студенти от Югозападния университет и регионалният лидер на КНСБ.  Включиха се полицаи и огнеборци, както и служители на гранична полиция. Улицата не беше блокирана, но движението беше периодично спирано с организирано пресичане на пешеходната пътека. Синдикалният лидер на местното дружество към федерацията на служителите в МВР Илия Велев уточни, че е внесъл уведомително писмо в Общината за протеста, който ще бъде подновен след 17.30 часа. Той изрази общото неудовлетворение от обещанията на правителството за запазване на някои от социалните придобивки с думите:

Отстояваме си и другите неща - прослуженото време и отпуската да се запази.

Бившият служител в МВР Георги Марков коментира общественото неодобрение на полицейските протести и неефективната работа в МВР така.

Как ще има ефективна работа, когато те си купуват химикали и консумативи, като има натиск от бизнесмени да бъде наказан този, защото му е попречил на бизнеса, като го е хванал в далавери. Много раздута администрация. Защо не пипат администрацията в МВР. Там отиват парите.

Студенти дойдоха на протеста, за да изразят солидарността си. Сред тях имаше и деца на полицаи. На протеста присъстваше и регионалният лидер на КНСБ Емануил Манолов. От КНСБ са поели ангажимент към организацията и участието на хората в националния протест в неделя, уточни той:.

Напълно подкрепяме протеста на полицаите, защото считаме, че каквото и да се предприема, би трябвало да се предприема след съвместен диалог, а не монолог.

Над 100 служители на ОД на МВР в Пловдив и днес се събраха в обедната си почивка пред сградата на дирекцията, за да изразят несъгласието си с готвените от следващата година промени в заплащането, социалните придобивки и пенсионирането. 

Не отстъпваме от исканията си да отпаднат всички предвидени от правителството ограничения спрямо системата, заложени в бюджета за следващата година, казаха и днес присъстващите на мирния протест. Всички са много изнервени, подчерта Васко Димитров от Синдикалната федерация към МВР по повод блокадата на голямо кръстовище в града снощи въпреки призивите на синдикалните лидери.

Пловдивските полицаи ще се съберат отново в 17.30 часа пред сградата на ОД на МВР. Очаква  се шествие до Военния клуб, където от вчера на протест излизат и  военнослужещите. Все още не се знае дали то ще премине през централната пешеходна улица или по изключително натоварения бул. "Цар Борис Трети Обединител". 

Втори ден полицаи от Шумен и служители от "Охрана на съдебната власт" се събраха по време на обедната почивка пред сградата на Районното управление в града. Те се обединиха около мнението, че предложението за промени трябва да бъде оттеглено, да се обсъди и отново да се внесе за разглеждане, какъвто е законният начин. Всеки ден служители подават рапорти за напускане, разказа Ивайло Шипанов с 29-годишен стаж в системата, който също ще напусне:

Не вярвам в лоялността на системата към кадрите. От нас се изисква най-ценния продукт да предложим - лоялност към системата и обществото, но на нас не ни се отговаря по същия начин.

Символичните  действия на полицаите в Шумен ще продължат и утре. В неделя всички, които не са на работа, ще бъдат в столицата за участие в националния протест.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор "Сигурност" отпада допълнителното заплащане за прослужено време 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и "Гражданска защита". Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44