Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще използва самолетоносача "Шарл дьо Гол" срещу "Ислямска държава" в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще използва самолетоносача си "Шарл дьо Гол" за въздушните операции срещу "Ислямска държава" в Сирия. Това обяви кабинетът на президента Франсоа Оланд след днешното заседание на Съвета за отбрана.

Френският държавен глава свика Съвета за отбрана на страната за ново заседание заради ситуацията в Сирия и Ирак, френската намеса срещу "Ислямска държава" и терористичната опасност.

Самолетоносачът беше разположен в Персийския залив през януари за въздушните мисии срещу ислямистите в Ирак. Досега френските въздушни сили са нанесли два удара срещу тренировъчни лагери на Даеш в Сирия.

Целта ни е не да нанасяме все повече поражения на врага, а да обезсилим неговите мрежи за подготовка, командване, финансиране и пропаганда, заяви висш представител на Генералния щаб на френската армия, цитиран от РФИ.

Съветът за отбрана е припомнил основните линии на френската позиция при намесата в Сирия - борбата с ИД и възпирането на бомбадиовките срещу цивилното население.

Катастрофата на руския пътнически самолет в Синай също е била тема на заседанието.

Никоя хипотеза не е изключена, включително терористичната, обобщава Съветът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44