Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада обеща да приеме 25 000 сирийски бежанци до края на годината

Джъстин Трюдо положи клетва като премиер и обяви състава на новото правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две седмици след победата на Либералната партия на канадските парламентарни избори новият министър-председател на Канада Джъстин Трюдо положи клетва като премиер и обяви състава на новото правителство.

Новият канадски кабинет, оглавяван от 43-годишния Трюдо, включва 15 мъже и 15 жени. При представянето на министрите новият премиер обеща да спечели доверието на канадските граждани чрез сериозна политика, по-добри решения и силна визия за бъдещето.

Сред ключовите имена в новия кабинет са бившият лидер на Либералната партия Стефан Дион, който поема външното министерство, и Бил Морно, който поема министерството на финансите. Бившата журналистка Кристия Фриленд поема международната търговия, а афганистанската бежанка Мариам Монсеф ще отговаря за демократичните институции.

Джъстин Трюдо обяви, че съставът на кабинета отразява многообразието на канадското общество. На въпроса, защо е решил в кабинета му да има равен брой мъже и жени, новият премиер отговори:

Защото е 2015 г.

Новото правителство си поставя амбициозни задачи - да повиши покупателната способност на средната класа, да стимулира икономиката и да засили борбата срещу климатичните промени.

Либералите обещаха още приема на 25 хиляди сирийски бежанци до края на годината. Ангажиментът бе потвърден и от министъра на имиграцията Джон Маккалъм часове след полагането на клетва от кабинета.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44