Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанците изместиха вниманието от неуспехите на хърватското правителство

| обновено на 07.11.15 в 14:36
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обща е оценката на анализаторите, че кампанията за парламентарните избори в Хърватия не отговори на ключови въпроси за гражданите на страната, а именно справянето с безработицата, намаляването на държавния дълг и повишаване благосъстоянието на хората. Според прогнозите, нито социалдемократите, нито консерваторите в лицето на Християндемократическата общност биха могли да съставят самостоятелно управление. Победителят ще трябва да разчита на по-малките партии, включително на малцинствените. Съществена роля се очаква да изиграе и младата политическа сила "Мост", в която се включиха професионалисти от различни сфери на хърватското общество, определящи се като независими, и която може да заеме третото място на предстоящите избори. Това са осмите по ред парламентарни избори в най-новата история на Хърватия и първите, на които избирателите могат да се възпозват от гласуване с преференции. За 151 депутатски места се борят малко над 2 300 кандидати.

Според политически анализатори кризата, възникнала в средата на септември, когато през територията на Хърватия преминаха транзитно над 300 000 бежанци на път към Западна Европа, е била повод за отклоняване на вниманието от неуспеха на правителството да приложи реформите, необходими за съживяване на икономиката.

Какво се случва в Хърватия преди изборите - гледните точки събра в коментара си Красимир Мартинов от Радио София.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44