Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Труд" извежда във водещата си публикация предложението на финансовия министър за промени в Кодекса на труда, с които да бъдат премахнати "парите за стаж към заплатата“. Тази добавка е анахронизъм и се води дебат за нейното пълно премахване, заяви Владислав Горанов, цитиран от вестника. „Автоматичното увеличаване на заплатите с определен процент за всяка година прослужено време бе премахнато за държавните служители от 2012 година. С проекта за бюджет за 2016 се предлага да отпадне и в силовите ведомства. Обсъжда се добавката да се премахне и за частния сектор“, допълва "Труд".

"С промени в закона, приети от Министерския съвет, правителството и парламентът вече ще плащат на МВР, за да ги охранява“, пише "24 часа". "Министерският съвет, парламентът, президентството, всички министерства и БАН ще трябва да плащат такса, за да бъдат охранявани от полицаи. Промяната има за цел да спести средства от бюджета на МВР и да вкара свежи приходи. Без пари МВР вече ще пази единствено големите язовири, жп гарите, летище София, Рилския и Бачковския манастир.“

"Вътрешният министър ще може да прави внезапни тестове за лоялност и справяне със задълженията на служителите на МВР. Тези проверки щели да имат и антикорупционен ефект“, пише още "24 часа".

На челно място във всички издания е предстоящото поскъпване на винетките.

"Годишната винетка ще поскъпне максимум до 100 лева“, а не до 145 лева, съобщава "Стандарт", като се позовава на министъра на финансите и припомня, че в момента стикерът за леки коли струва 67 лева.

"Цената на винетката не е увеличавана от 2008 г. насам. Съгласете се, че при сегашната цена да искате да имате магистрали, 30 хиляди километра републиканска пътна мрежа и тя да се поддържа е нереално“, каза Владислав Горанов, цитиран от "Стандарт". „По думите му трябва да свикваме, че не може градският транспорт в големите градове да бъде на досегашните цени“, допълва изданието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44