Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново отбелязва 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен

Снимка: Община Велико Търново

Годишнината от въстанието, с което през 1185 година Петър и Асен освобождават България от византийско владичество, ще бъде отбелязана тържествено днес във Велико Търново.

На площада пред крепостта "Царевец" мини-спектакъла "Стражниците на Търнов" ще започне празничната програма, съобщи Нелина Църова - ръководител на Общинската дирекция "Култура":

Гостите ще могат да видят как болярите от Търнов, на коне, със своите воини, със средновековните си костюми, болярките с празничните дрехи,  тръгват за празника "Свети Димитър" към църквата "Св. Димитър Солунски", а в двора на църквата гостите ще бъдат посрещнати от актьорите от Музикално-драматичния театър "Константин Кисимов", които ще направят адаптирания спектакъл "Величието - Асеневци". Това е една специална постановка, която е създадена по текстове на средновековни хронисти и на български поети и драматурзи, посветена точно на въстанието на Асен и Петър. Така, че ще се опитаме героите отпреди 830 години да оживеят на мястото, на което се е случило събитието - църквата "Св. Димитър Солунски".

В празничния ден във Велико Търново ще бъде валидиран пощенски блок, посветен на историческите събития отпреди 830 години.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44