Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново си спомни с почит за въстанието на Асен и Петър

2
Снимка: Катя Чорова

Стотици жители и гости на Велико Търново се включиха в тържествата, посветени на 830 години от въстанието на болярите Петър и Асен. От крепостта "Царевец" шествие на конници, боляри и войни се отправи към църквата "Свети Димитър Солунски". В този храм през 1185-та година  е обявено въстанието срещу Византия, довело до възобновяване на Българската държава. Пред историческата църква кметът на Велико Търново Даниел Панов каза:
Застанали сме върху късче свещена българска земя, на което преди 830 години болярите Петър и Асен поставят началото на Втората българска държава. От тук започва най-славният и бляскъв период в историята на хилядолетния Търнов. Градът е обявен за столица на България. Започва столичният период ,който продължава 208 години
Ние сме тук в двора на църквата, за да свидетелстваме,че великотърновският и българският дух са живи,че сме част не само от историята, но и от настоящето и бъдещето на България и Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44