Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в Сливен заради убийството на Симона

Очаква се прокуратурата в Сливен да поиска постоянен арест за убиеца на 15-годишната ученичка

| обновено на 09.11.15 в 11:45

Очаква се прокуратурата в Сливен да поиска постоянен арест за 28-годишния мъж, обвинен в убийството на 15-годишната ученичка - Симона Великова. Срещу него е повдигнато и обвинение за  опит за убийство на повече от един човек.

Днешният 9-и ноември е обявен за ден на траур в община Сливен в памет на Симона. Областният управител на Сливен - Димитър Сяров отмени за утре предвидените за днес церемонии по встъпване в длъжност на новоизбрания кмет на града – Стефан Радев, както и полагането на клетва на новите общински съветници.

Погребението на убитото момиче е от 13:30 часа.

В Сливен са експерти на Агенцията за закрила на детето, които започват работа с педагозите и учениците в училището, където се разигра трагедията. Председателят на агенцията - Ева Жечева, обясни, че днес се очаква извънредна родителска среща, на която ще присъстват и експерти от Агенцията:

Да се овладее паниката и стресът, който може да заплаши децата. Ще бъде разпоредена проверка по осигуряването охраната на училището. Много важно е да се работи между органите за закрила като социални органи, образователни органи. Мисля, че въпреки трагичния инцидент, наистина ще бъдат планирани адекватни действия, които ще ни помогнат да бъдем и по-адекватни на нуждите и потребностите на децата.

От днес до сряда учениците от Професионалната гимнация по икономика няма да учат. В предаването "Преди всички" директорът на гимназията Лиляна Тодорова заяви, че към момента е по-важно да бъде стабилизирано психологическото състояние на учениците, като подкрепата от специалисти ще продължи докогато е необходимо.  Според нея темата за охраната на учебното заведение не стои на дневен ред.

Десислава Георгиева, която е специалист по кризисна психологическа помощ, обясни в интервю за "Хоризонт", че в ситуации като тази в Сливен психолозите трябва да подходят много внимателно:

Начинът, по който се справят децата и евентуално неуспешното справяне може да се отрази на функционирането им за дълъг период напред.

Помощта трябва да е бърза и в никакъв случай да не е насила, смята експертът.

Траурно шествие, в памет на Симона Великова и срещу насилието спрямо деца и ученици, ще се проведе тази вечер в Сливен от 18:00 до 19:00 часа.

В протест на млади хора вечерта, в двора на икономическия техникум, ще участват, както завършили училище младежи, така и ученици от различни сливенски училища.

Общината е разрешила траурното шествие в Сливен по молба, внесена от Иван Иванов – досегашен общински съветник.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44