Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН присъди "Доктор хонорис кауза" на Вселенския патриарх Вартоломей

| обновено на 09.11.15 в 12:27
Снимка: БГНЕС

На официалната церемония, в присъствието на много политици и дипломати, Вселенският патриарх Вартоломей бе удостоен с почетното научно звание „Доктор хонорис кауза“ на Българската академия на науките /БАН/.

Вниманието на българските учени се насочва към вселенския патриарх Вартоломей заради неговия изключителен хуманизъм. Впечатлява ги отношението му към природата и вижданията му как да се предотвратят някои вредни въздействия на човечеството върху околната среда. Той е този, който се бори много усилено за преодоляване на разликата между различните религии, обяснява председателят на БАН - Стефан Воденичаров:

Казва, че нещата трябва да станат без конфликти, без хуманитарни кризи, говори, че трябва да има диалог и помирение... Не трябва в никакъв случай, да се нарушават човешките права. Това, особено, което в момента се извършва близко до нас в Сирия и в Ирак. Такива хора трябва да бъдат оценявани и да се дава възможност на българската общественост да се запознава с техните идеи и мисли, защото разликата, която се получава в момента в обществото, е, че хората по-малко обръщат внимание на хуманизма и на морала, казва за вселенския патриарх Вартоломей председателят на БАН Стефан Воденичаров. 

След официалната церемония патриарх Вартоломей произнесе слово, посветено на климатичните промени, екологичната криза, необходимостта от нова духовна култура и етика в съвременното глобално общество.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44