Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парите за бежанците няма да са за сметка на еврофондовете за страни като България

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пренасочването на пари за бежанците от бюджета на Европейския съюз няма да е за сметка на еврофондовете в помощ на източноевропейските страни като България, обясни заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева:

Не, финансирането му идва от намерени резерви там, където конкретни програми и проекти бавно вървят и ни позволяват да пренасочим средства. Разбира се, няма проблем, ако някоя страна иска да използва своя портфейл, да го насочи към това да си помогне със справянето с бежанския проблем, но това е въпрос на избор на страните-членки, т.е. парите по кохезионната политика, по развитието на селските региони могат да бъдат разглеждани с тази цел и, още повече, това важи за Европейския социален фонд, където 20 % от средствата са именно за програми по интеграция.

Пред сградата на Еврокомисията българският еврокомисар откри заедно с министъра на финансите на Германия Волфганг Шойбле постоянно изложение на реставриран блок от Берлинската стена. 

На въпрос на БНР дали миграцията ще предизвика ново разделение между Източна и Западна Европа, Кристалина Георгиева отговори:

Георгиева и Шойбле на откриването на мемориала


Ние ще намерим решение. За много от нас, родени от другата страна на символа, който представлява тази стена, бъдещето на свобода, възможности да живеем заедно с всички останали в Европа изглеждаше толкова несигурно. Когато си спомним за това минало намираме в себе си и волята за решение. Без съмнение заедно ние сме по-силни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44