Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският министър-председател се срещна с американския президент в Белия дом

Барак Обама Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху е на официално посещение в Белия Дом, където провежда разговори с американския президент Барак Обама.

Преди срещата Обама повтори позицията си, че сигурността на Израел е един от външнополитическите му приоритети.

Американският президент посочи, че по време на разговорите ще се разискват теми, които засягат сигурността и на двете страни като поясни, че военното сътрудничество между Израел и САЩ е най-тясното в историята на Белия Дом.

Сред останалите теми, които се обсъждат, е положението в Сирия и пътят към постигане на мир между Израел и Палестина. Двамата лидери засягнах и за договора за ядрената програма на Иран.

 Не е тайна, че министър-председателят и аз имахме силно разминаване в позициите конкретно по тази тема, но нямаме разногласия за нуждата да не се допусне Иран да се сдобие с ядрено оръжие и нямаме разногласие за значението на това да отслабим ефекта от дестабилизиращите действия, които биха могли да се припишат на Иран,  поясни Обама, който коментира , че Нетаняху е чуждестранният лидер, с когото е имал най-често срещи и този факт говори за естеството на отношенията между Съединените щати и Израел.

Благодаря Ви за тази възможност да подсилим приятелството ни, което и без това е силно и да засилим съюза ни, който без това е здрав, допълни от своя страна Нетаняху.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44