Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция засили полицейското присъствие в Кале след поредицата от сблъсъци

Ситуацията във френския пристанищен град Кале става все по-опасна заради зачестилите бунтове на мигрантите от близкия лагер. Трета поредна нощ мигрантски групи нападат силите на реда и се опитват да блокират пътя към пристанището. Досега 27 полицаи са леко пострадали в сблъсъците.
Въпреки че през последната нощ безредиците край Кале бяха бързо овладени, безпокойството на жителите в района нараства. Полицията е изстреляла около 60 сълзотворни гранати, за да разпръсне мигрантите, настъпващи към пристанищния път в опит а блокират движението и да се качват на камиони за Великобритания. Гневът се отприщи след увеличаването на загражденията към тунела под Ламанша. Мигрантите замерват полицията с камъни, импровизирани запалителни устройства и други предмети, за каквито претърсват околните дворове и чупят оградите.
Полицейското присъствие в района е подсилено с 250 души, на място се намират десетина полицейски камиона, но кметът на Кале Натали Бушар моли за съдействието на армията.
Говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде уверява, че се полагат усилия за разкриването на инициаторите на размириците. Подозренията падат върху трафиканти и анархистично настроени антиглобалисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44