Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицията направи оглед на изсечената площ край "Витошко лале"

Снимка: forthenature.org

Няколко часа продължи огледът от полицията на Витоша, където над 20 декара растителност беше изорана от багери в близост до писта "Витошко лале". 

Мястото се намира на около 200 метра от хижа "Алеко". В близост до средната част на писта "Витошко лале" е направена просека с мащаб над 20 декара. На терена има 2 багера и малък самоходен камион с вериги. Интересно е, че нито една от машините няма регистрационни номера. Източници от полицията казаха пред "Хоризонт", че предстои да бъдат установени собствениците на машините, както и да се направи експертиза от Лесотехническия институт за вида и възрастта на унищожената дървесна растителност. 
Според първоначални данни става въпрос за голям брой иглолистни дървета на възрест около 6-7 години. Теренът е силно разкопан, извадени са и огромни скални късове и камъни и теренът в този му вид изглежда неизползваем.
В понеделник природозащитници алармираха, че над 20 декара млада гора са били изсечени през последните две седмици на територията на природен парк "Витоша". Те съобщиха още, че дръвчетата са били закупени с европейски средства и засадени в района.
От сдружение Форум "Природа" обявиха, че на Витоша няма изсечени дървета и млада гора. Проверка на сдружението е установила, че по публична поръчка на Държавно горско стопанство - София е възложено на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между хижа "Алеко" и Меча поляна.
Тази вечер природозащитници организират протести в пет града под наслов "Гражданите срещу мафията в Пирин, Витоша и Рила". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44