Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия се води разследване за търговска измама с чистия зехтин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прокуратурата в италианския град Торино разкри измама в продажбите на чист зехтин. Случаят засяга седем известни италиански производители на олио от маслини.

Сигналът е бил подаден от изданието за защита на потребителите "Тест", изследвало различни бутилки, етикетирани за чист зехтин. Съдържанието на половината от тях не отговаряло на съставките за чист зехтин, а на зехтин, който по качество и цена е различен от чистия зехтин. Не става дума за опасност за здравето, а за предполагаема търговска измама, установена след анализите, направени от съответните власти.

Прокурорът на Торино Рафаеле Гуариниело повдигна обвинение за престъпление с цел търговска измама срещу популярните в международен план италиански фирми - производителки на зехтин.

Министърът на земеделието и горите Маурицио Мартина е обезпокоен, уточнявайки, че инспекторатът по контрола за качество и срещу измамите в сектора за миналата година е конфискувал стока за 10 милиона евро.

От Националната конфедерация на земеделците посочиха, че в Италия – втора в света по производство след Испания, се внасят над 600 000 тона зехтин, ощетяващ местното име. Съветът е да се купува пресен или до две години чист зехтин с цена над 6-7 евро за литър. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44