Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 от предполагаемите общо 17 задържани терористи в рамките на международна акция са в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Италия бе разбита предполагаема терористична група. Акцията се проведе в рамките на международна антитерористична операция едновременно в Италия, Великобритания, Германия, Норвегия, Финландия и Швейцария. Tя бе под ръководството на звеното за специални операции на италианските карабинери в единодействие с Евроюст и съдействието на националните съдебни и полицейски власти. Задържани са 17 души.

Задържаните са 16 кюрди и един гражданин на Косово, като от тях седем души в Италия в градовете Болцано и Мерано където се оформяла важна база за джихадисти. Разследването започнало преди пет години разкрива , че централна фигура е молла Крекар намиращ се в затвор в Осло от където той намирал начин да контактува със своите съмишленици използвали от своя страна умело интернет за идеите си и поддържане връзка по между си. Според италианските власти, целта е била освобождаване на молла Крекар, вероятни атентати в Близкия Изток и северна Европа, но не и терористични действия на територията на Италия. Италианският вътрешен министър Анджелино Алфано изрази голямо задоволство от успешния край на операцията и изрично подчерта важността от международното сътрудничество и значението на Италия относно превентив




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44