Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установиха причините за срутването на стена на Природоматематическата гимназия в Казанлък

Срутената стена от сградата на Природоматематическата гимназия в Казанлък
Снимка: БГНЕС

Причините за срутването на стена от сградата на Природоматематическата гимназия в Казанлък са били установени, като според заключенията на комисията, вината си поделят проектантът на Националния център за природоматематически науки, фирмата за надзор и строителната компания, спечелила обществената поръчка.

По предписание на община Казанлък е извършено временно укрепване на частично засегнатите участъци от авариралата сграда и са демонтирани части от нея, като преградни стени, комини и междуетажни плочи. Укрепени са основите на църквата, която се намира в съседство на строежа и се довършва аварийно-възстановителната стоманено-бетонна рамка на сградата.

Въз основа на експертизата, общината ще предяви иск за нанесени вреди и пропуснати ползи. Назначено е конструктивно обследване на сградата на Природоматематическата гимназия и препроектиране на Националния център, в който трябва да се настанят възпитаниците от школата по физика на
Теодосий Теодосиев. За него правителството отпусна половин милион лева, а строежът се срути дни след официалния му старт.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44