Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три огнища продължават да горят край Смолян

| обновено на 13.11.15 в 12:29
Снимка: БГНЕС

Три огнища продължават да горят край Смолян, съобщи заместник-областният управител Андриян Петров. Опасенията са, че заради високите температури, огънят може да се разпали отново:

Вижда се доста пушек на терена. Хубавото е, че няма видим огън, тоест, ако има такъв, той е долу в ниското. Притесненията са, защото знаете, през март голямото бедствие в Смолян, когато имаше много паднали дървета от снега, които цяло лято са съхнали и те, заедно със сухите листа, са като барут и много бързо се разпалват. За мен ще бъде много важно да разберем каква е причината и откъде е тръгнал пожарът, коя от трите версии, по които се работи ще се потвърди - дали това е от така наречените „китайски фенери“, другата версия е за човешка небрежност, боравене с открит огън в региона, и третата, вероятно от далекопроводите някакво прехвърчане на искра.

По-рано заместник-областният управител Андриян Петров съобщи за новините на "Хоризонт", че бързата реакция на пожарникарите тази нощ е предотвратила разрастване на пожара край Смолян. Направено е всичко необходимо за безопасността на хората в района:

Да, едно от огнищата тази нощ се разгоря, но бързата реакция на пожарникарите доведе до това, разрастването да си остане в периметъра, в който е ограничен още от снощи. На мястото има много дежурни, а екипът, който ще продължи да се занимава с последствията от пожара, днес в 6 часа имаше работна среща. Хората вече са организирани, изработваме програма и схема, по която да бъдат разстановани по места. Разбира се, пожарът няма да може да бъде изгасен в днешния или утрешния ден, защото местността е много пресечена, наистина. Най-важното е, че той е локализиран, под наблюдение е, не се дава възможност той да застраши здравето на хората и къщите, които са в региона. Взети са всички мерки. На терен ще бъдат пуснати и доброволчески групи, преминали през обучение и знаят как да действат при подобен род бедствия. Това са хора – професионалисти.

Заместник областният управител увери, че са взети всички мерки за защита на гражданите и на доброволците, които гасят пожара край Смолян.

Към момента няма опасност от възобновяване на пожар по върховете на дърветата, но всичко зависи от метеорологичните условия, каза в интервю за предаването "Преди всички" директорът на Регионалната дирекция по горите в Смолян Венцислав Фурлански:

Това горене ще продължи няколко дни, в зависимост от климатичните условия, но няма опасност за прерастване на върхов (пожар – 
бел.ред.) към момента. Низов е, ограничава се. Това, което има вътре като вторични запалвания, трябва да се изчака да си изгори. Има достатъчно хора и техника. Започва влизане по периферията там, където са тези вторични огнища, за да може самото горене да бъде преустановено, колкото се може по-бързо.

Пожарът, който застраши квартал "Райково" снощи, е изпепелил 200 декара иглолистна гора.

Интервюто на Таня Величкова с Венцислав Фурлански можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44